Thursday, February 2, 2012

WHO AM I ?



Add caption
Who Am I ?... Lebih dikenali sebagai Cikgu Mie. Seorang pensyarah di sebuah IPTS di Kemaman, Terengganu. Bekerja ‘makan gaji’ lebih dari 12 tahun namun gaji yang diperolehi tidak mampu menampung keperluan keluarga. Benar mereka yang makan gaji hanya 'merasakan' berada di zone selesa (comfort zone) walhal tak selesa pun… pelbagai keperluan yang tidak mampu dipenuhi kerana kekangan kewangan… pelbagai impian hidup yang tinggal angan2 semata2… Membenarkan kenyataan hadis Rasulullah saw : “9/10 rezeki di dunia adalah melalui perniagaan”. Hanya 1/10 rezeki yang jadi ‘rebutan’ kebanyakan manusia kini iaitu makan gaji… Hadis Rasulullah saw lagi : "Kemiskinan Menghampiri Kekufuran"… lantaran desakan hidup dalam kemiskinan manusia sanggup melakukan apa sahaja untuk memenuhi keperluan hidupnya walaupun terpaksa menggadai maruah diri, agama, bangsa dan negara.

Tahun 2000 saya berjaya menubuhkan Tadika Tahfiz Bistari melalui perkongsian idea seorang rakan. Alhamdulillah mula merasai kemanisan alam bisnes. Ekonomi keluarga tidak lagi seteruk sebelum ini yang umpama makan pagi kais pagi, makan petang kais petang. Nak beri seratus dua sebagai sumbangan bulanan pada ibu bapa pada ketika itu terasa amat perit walaupun bekerja sebagai pensyarah. Tahun 2003 tukar nama tadika saya kepada Tadika Raudhah Imtiaz sempena penyertaan isteri, Teh Sofia sebagai pengurus Tadika Raudhah Imtiaz. Beliau sanggup korbankan jawatan sebagai guru sekolah menengah untuk berjuang di alam perniagaan pendidikan pra sekolah. Alhamdulillah pengorbanannya ternyata berbaloi. Tadika Raudhah Imtiaz telah berkembang pesat menjadi antara tadika swasta yang terkemuka di Terengganu. Kini memiliki 3 buah cawangan. Bulan Februari 2010 saya telah berjaya menyiapkan bangunan tadika dan rumah keluasan 60 x 175 kaki persegi dengan nilaian RM 1 juta tanpa pinjaman. Kini Tadika Raudhah Imtiaz memiliki lebih dari 300 pelajar.

Saya seorang yang amat anti MLM. MLM pada andaian saya tidak lebih dari ‘kata2 manis’ di hujung telinga. MLM juga umpama ‘goreng pisang’ panas… ia panas seketika dan akhirnya sejuk selama2nya meninggalkan impian2 kejayaan yg digula2kan sebelumnya sebagai mimpi di siang hari. Segala pandangan negatif MLM berubah hampir 360 darjah apabila isteri saya memperkenalkan Avail… beliau masih boleh menjalankan bisnes Avail biarpun amat sibuk dengan tugasan sebagai pengurus tadika dan ibu kepada 5 cahaya mata, tak pernah keluar rumah di malam hari mencari prospek… buat ‘santai2’ pun boleh berjaya…

Mula join Avail Mac 2010. Dalam masa 10 bulan membina rangkaian bisnes akhirnya saya memperolehi bonus pertama cecah RM 16,500 pada bulan Januari 2011 dengan jualan group cecah RM 100K. Suatu income yang mustahil untuk dicapai jika masih makan gaji iaitu 3x ganda gaji saya, 12 tahun sebagai pensyarah IPTS. Hebatnya bisnes ialah saya jual produk wajib yang berharga RM 10 sebungkus, bina rangkaian awalnya hanya di satu daerah di Terengganu namun boleh pasarkan sehingga mencecah RM 100k sebulan.

BINA BANGUNAN TADIKA + RUMAH RM 1 JUTA TANPA PINJAMAN

Bukti kejayaan bisnes dan Avail saya ialah bina bangunan Tadika + Rumah : 60 x 175 kaki persegi RM 1 Juta tanpa pinjaman di alamat 6742, Jalan Pengkalan Sir, 24000 Cukai, Kemaman, Terengganu. Siap sepenuhnya Julai 2010.

ALPHARD MAC 2011 & HONDA ACCORD DISEMBER 2011

Mac 2011 setelah setahun buat Avail… ambil Alphard sebagai bukti titik peluh ini… bukan untuk bermewah namun sebagai 'kayu ukur' kepada pencapaian bisnes ini. Selesa bawa keluarga / downline jika ada aktiviti luar.

Disember 2011… pening Alphard dilanggar lembu… masuk ‘Wad’ beberapa minggu. Pada satu petang sebelum bermulanya home party di Kuantan… test drive Toyota Camry… best juga. Pas tu lawat show room Honda test Honda Accord ohhh lagi best… keluarkan statement Avail 3 bulan… tak sampai 1 jam Public Bank call ‘Loan’ sudah lulus. Alhamdulillah tahun 2011 saya ‘sapu’ 2 biji kereta nak kata mewah tak lah mewah sangat setelah 2010 dikenali sebagai tahun bina bangunan… tanpa pinjaman. 2011 tahun beli kereta pula. Syukur sangat2 ke hadrat Illahi…

BASIC ILMU AVAIL


1.   PENERANGAN  PRODUK :
Sila baca Dialog Bahaya Tuala Wanita & Ayat2 Killer Sharing Produk
2.   MARKETING PLAN AVAIL
1.   Tiada ‘Yuran Ahli’ : Beli satu produk / satu bundle Pad terus jadi ‘ahli’. Tidak ‘Bebankan’ Ahli, Terus Boleh Bisnes atau Guna Produk
2.   Bonus Value (Bv) Tinggi : 105 / RM 160 = RM 0.65. Seolah-olah Beli RM 1 Produk Avail = RM 0.65 Bonus Group/ Individu.
3.   Untung Runcit Amat Tinggi : Rujuk Jadual Pakej Pembelian Avail
4.   Bonus Pembangunan Pemimpin ‘QM’ / 20% : Bagaimana nak dapat pangkat QM : BV Group 3500 BV Dalam Masa Sebulan / Ambil Pakej ‘Super VIP’ (Rujuk Kertas marketing Plan Avail)
5.   Bonus Pembangunan Rangkaian 25% & Infinity : Avail mempunyai bonus pembangunan rangkaian yang tidak akan terputus / infinity suatu keistimewaan yang jarang-jarang wujud dalam MLM lain.
6.   Lain-lain : Bonus Elit Pemimpin (3%) - Pangkat Sama GM – GM masih boleh bonus elit 3%, Perkongsian Keuntungan Syarikat (3% - 6%), & Insentif Pelancongan (2%)

3.   PAKEJ PEMBELIAN
     4.   AJAR CARI PROSPEK
Sediakan borang kepada rangkaian baru anda yang baru join Avail untuk mereka senaraikan kawan2, jiran2, rakan pejabat, orantg sekeliling, keluarga mereka dan sebagainya sebagai prospek awal yang perlu dikongsi ‘cerita’ tentang Avail. Ada kalanya kita perlu memulakan cerita bahaya tuala wanita kaitkan dengan peluang bantu orang dan pasaran yang telah sedia ada. Pelbagai kaedah untuk intro sharing : Mulakan dengan produk atau pakej pembelian yang luar biasa atau marketing plan yang mudah. Kadang kala juga mulakan sharing tentang peluang dan pasaran yang sedia ada.
Senarai semua prospek atau mulakan melalui ‘phone book’ anda pasti banyak nombor telefon yang perlu anda hubungi untuk berjaya… atau buat plan 2020 iaitu minta rakan anda senarai 20 nombor telefon rakan berpotensinya anda msg atau call seorang demi seorang sebagai wakil rakan anda di samping offer untuk buat pemeriksaan kesihatan percuma atau beri sample pad percuma…

KISAH KEJAYAAN RM 120K SEBULAN


 















 
SCM Azman Bidin buat Avail sejak 7 tahun lepas… Akauntan bertauliah DRB Hicom… setahun buat part time hantar surat letak jawatan, bos kawan2 ketawakan beliau… kamu nak jadi jutawan tuala wanita ke… beliau berpegang pd prinsip ‘Ade aku kiiisah’… akhirnya setelah 6 thn buat Avail beliau buktikan bhw avail platform terbaik unt kita jdi jutawan… kini incomenya tak pernah kurang dr RM 120K sebulan hebat tak ? Hebat kan... Seorang yang amat sederhana, tidak pernah 'lokek' untuk berkongsi rahsia kejayaannya. Inilah istimewanya Avail 'Tiada Lagi Rahsia' antara kita... Salah satu akaun utama dari 6 akaun SCM Azman Bidin.

KENAPA AVAIL PILIHAN SAYA


Produk Wajib Wanita… betul tak?... seorg wanita nak datang uzur dia boleh tahan tak… “Kau jangan datang lah hari ini kau datang minggu depan boleh ke?”... Tak boleh. Wajib datang & wajib pakai..

Produk Pakai Buang… bukan pakai simpan, basuh pakai lagi mcm baju… anda nak jual tak kalau pad tu boleh simpan lama2 pakai lama2… pasti tak berbaloi repeat salenya kurang…

Repeat Sale Tinggi… pembelian ulangannya amat tinggi. Ada wanita datang uzur 1hb, 2hb… 30hb… sehari bukan seorang dua yang datang tapi cecah ratusan ribu orang…jadi setiap hari kita boleh pasarkan ia… saya tak jual penapis air yang berharga RM3k sebiji kerana orang beli penapis air pada hari ini mungkin 10 tahun yang akan datang baru mereka tukar penapis air baru. Tiada repeat sale.

Pasaran Kekal Selama2nya… selagi dunia tak kiamat, selagi manusia tak pupus… selagi itu kita boleh buat bisnes ini… rumah mana tidak ada wanita… statistik menunjukkan kadar kelahiran bayi setiap hari semakin bertambah, pasti pasarannya makin besar…

Senang Jual / Pasarkan… senang tak jual… saya org lelaki pun boleh jual… tak perlu ‘demo’ pun cara pakai cuma sharing peluang & keistimewaanya sahaja… tengok tokey kedai pun lelaki yang jualnya dan yang beli pun lelaki ‘dipaksa’ beli oleh isteri…

Pad Unik & Tiada Tandingan… pad Avail tidak boleh dibandingkan dengan pad biasa umpama kereta kancil vs BMW. Pad Avail guna kapas 100%, pad biasa serbuk kayu / kertas kitar semula. Pad biasa tiada kandungan herba pad Avail terdapat 17 herba ajaib tamadun Cina silam. Ternyata mampu selesaikan hamper 100% masalah sakit puan. Saya pernah tolong 4 orang yang tidak dapat zuriat, seorang wanita yang 13 tahun tak datang uzur bukan monopouse (usia baru 30 tahun) dan pernah tolong beberapa orang yang ada fibroid sehingga mengekecutkan fibroidnya dengan izin Allah.

Modal Kecil, Pulangan Tinggi… bisnes saya boleh bermodalkan serendah RM 160, RM 3 atau 10 sen pun boleh. Hanya bermodalkan RM 160 sahaja saya mampu jana income 5 angka sebulan hebat tak… mcm mana saya buat selepas ini kita akan kongsikan rahsianya. Keuntungan runcitnya pun boleh cecah : 64%, 77%, 120%.

Tiada Rasiko… tidak basi, tidak rosak… tiada yuran ahli beli satu bundle pad (RM 160) terus jadi ahli. Kalau tidak berhasrat untuk menjualnya pakailah sampai habis.

Misi Mulia Avail : Dengan kemunculan kita ramai orang akan menikmati tahap kesihatan dan kehidupan yang lebih baik baik. Amat mulia misi ini. Kalau seseorang menghadapi masalah kesihatan Avail menawarkan alternatif rawatan dan kalau ia mempunyai masalah kewangan Avail menawarkan platform yang terbaik tanpa buka kedai, tanpa modal besar, tanpa dibezakan oleh status kedudukan dan pendidikan. Semua orang mampu berjaya dalam Avail kalau mereka ada keazaman, kemahuan dan keinginan tinggi untuk berjaya.

Bisnes Jutawan … menurut kajian seorg wanita normal peruntukkan RM10 unt beli tuala wanita sebulan sedangkan jumlah penduduk Malayisa kini cecah 28 juta org… kita kira mudah ½ nya adalah wanita dewasa walhal wanita lg ramai dari lelaki… brmakna market share / pasaran yg dikongsikan jualan tuala wanita di negara kita brjumlah RM10 x 14 juta = RM 140 juta sebulan… memang mustahil org akan guna pad kita 100% tetapi berapa % kita mahu ambil dari pasaran ini…

BISNES GANDAAN


Gandaan Masa… Allah kurniakan kpd kita masa 24 jam sehari semalam namun melalui bisnes ini masa saya telah digandakan berkali ganda lagi… ketika saya bercakap di sini mungkin puluhan rangkaian saya juga sedang brcakap dengan prospek2 mereka di pelbagai tempat…

Gandaan Pasaran… buat bisnes networking seumpama kita buka kedai runcit dipelbagai tempat tanpa kita perlu sewa kedai, masukan barang/ modal besar dan bayar gaji pekerja betul tak… contohnya anda buka kedai runcit di satu kawasan perumahan market / pelanggan kita hanya di sekitar kawasan perumahan tersebut sahaja… org kawasan perumahan lain / kg lain datang beli tak? Tidak. Tapi buat bisnes avail pasaran kita seluruh negara / dunia… kita ada kawan / adik di Pucong, ada kawan Keramat, Kelantan, Perak, Johor… seolah2 kita buka kedai dibanyak tempat dalam satu masa…

Gandaan Bakat… Avail adalah bisnes duplikasi… anda duplicate/ fotostat bakat upline anda yg positif dan brjaya, jalankan bisnes ini tiru bulat2 apa yg mereka buat… buat sebijik2 mcm mrk anda pasti boleh brjaya… bagaimana sejarah KFC, seorg pesara tentera… brumur 60 thn (sbb tu anda tengok logo KFC) rambut & janggut pengasasnya putih aje… org tua rupanya… kejayaan sistem francais KFC adalah system duplikasi sehingga brjaya kembangkan 24,500 rangkaian KFC di seluruh dunia pada hari ini… namun tahu kah anda org tua ini pernah gagal perkenalkan resepinya kpd 999 restoren… namun beliau tidak pernah fedup & kecewa menjd cubaannya kali ke 1000 menemui kejayaan..

Begitulah Avail… kita francais manusia… kita lahirkan seberapa ramai robot2/ jentera2 usahawan yg sehebat kita… pasti kita boleh brjaya… seberapa aktif kita perturunkan ilmu bisnes ini kpd sekalian manusia semakin aktif empayar bisnes kita akan berkembang maju. Secara mudahnya Avail bermodalkan ‘air liur’ (Sharing) + Taja (Sponsoring) + Servis (Servising) + Terus belajar (Schooling), join program yang telah disusun oleh syarikat untuk membantu kita…


DIALOG BAHAYA TUALA WANITA BIASA




Jumpa seorang kakak sharing bahayanya tuala wanita biasa :

“Kakak tahu tak tuala wanita biasa yang ada dipasaran dibuat dari dua benda sahaja, serbuk kayu atau kertas yang dikitar semula. Ambil tuala wanita biasa belah tengah ambil isi dalamnya berwarna putih. Kenapa ? sedangkan serbuk kayu asal warnanya hitam atau coklat. Kerana ia telah dilunturkan oleh bahan peluntur berklorin atau mudah fahamnya klorox direndam 30 jam di kilangnya untuk diputihkan.

Apabila badan wanita panas atau darah haidnya panas memakai tuala wanita biasa maka ia akan menguwap menghasilkan sejenis gas yang merbahaya yang dikenali sebagai ‘dioksin’. Dioksin ini kalau ikut kajian jika lebih bahaya 300x ganda dari racun arsenic dan jika sekiranya beberapa titik tumpah dalam kolam mandi yang bersaiz besar sesiapa yang terjun mandi di dalamnya akan mengaktifkan karsinogen iaitu agen penggalak kepada pertumbuhan kanser, fibroid dan pelbagai sakit puan yang lain.

Kajian menunjukkan 80% wanita pada hari ini bermasalah ‘sakit puan’. Bermakna dari 100 orang wanita, 80 orang bermasalah sakit puan sekaligus menjadi peluang luas bisnes kita. Kesemuanya adalah kesan dari pemakaian tuala wanita biasa yang dibuat dari serbuk kayu atau kertas yang dikitar semula. Bahan ini telah dilunturkan oleh peluntur berklorin. Apabila darah haid atau badan wanita panas berlaku pemeluapan seterusnya menghasilkan sejenis gas berbahaya yang dikenali sebagai ‘dioksin’. Dioksin akan mengaktifkan karsinogen iaitu agen penyebab kanser. Dioksin diserap terus ke dalam rahim wanita melalui pemakaian tuala wanita biasa. Menurut kajian seorang wanita akan menggunakan 15,000 keping tuala wanita sepanjang hayatnya, bermakna mereka terdedah kepada dioksin sebanyak 15,000 kali. Dioksin dianggap 130x ganda lebih bahaya dari racun arsenik yang boleh membunuh.

Kanser juga dianggap ‘pembunuh secara senyap’ (silent killer). Ditahap awal iaitu tahap 1 & 2 ia tidak menunjukkan sebarang tanda kehadiran sehinggalah di tahap 3 & 4. Kanser pada tahap ini dianggap telah matang dan amat berbahaya. Kanser payu dara contohnya dianggap pembunuh no 1 wanita pada hari ini. Kajian menunjukkan 85% pengidap kanser payu dara bukan sebab keturunan. Malah kajian juga menunjukkan pertumbuhan kanser mengambil masa antara 1-14 tahun. Mungkin kita rasakan ia bukan masalah kita pada hari ini namun tiada siapa yang mampu mendakwa mereka bebas dari ancaman kanser pada masa yang akan datang. Di zaman dahulu nenek moyang kita hanya menggunakan tuala atau kain sebagai alas ketika keluar haid (uzur). Faktor inilah yang menjadikan kita jarang mendapati kanser payu dara atau pangkal rahim menyerang nenek moyang kita pada zaman dahulu." (Sharing dialog ini setiap hari dengan semua orang anda pasti berjaya)...


PENGGUNAAN ALAT ACCUPUNTURE (PEMERIKSAAN TAPAK TANGAN PERCUMA)


Alat pemeriksaan tapat tangan percuma yang digunakan oleh group saya menjadi 'alat bantu' yang cukup berkesan untuk menarik masyarakat umum untuk mengenali bisnes ini. Kebiasaan titik-titik yang saya check ialah titik peranakan (ovari rahim- wanita), prostat (lelaki), jantung, paru-paru (pernafasan), usus & perut, kolestrol, darah pekat/ beku, aliran ginjal, urat saraf, tekanan darah tinggi/ rendah dan sebagainya. Harga mesin ini sekitar RM 500 sahaja dan kelas pengajiannya boleh dipelajari dalam masa 10 minit sahaja.

MAJALAH SUKSES : AVAIL DARI PERSPEKTIF ISLAM



Saya berpendapat Avail adalah satu platform bisnes yang saya cari selama ini kerana ia menepati perseptif Islam iaitu :

Pertama : Produk Avail bersumberkan herba dan alam semulajadi ciptaan Allah.

Ia menjadikan suatu kekuatan dan keyakinan kepada umat Islam untuk berniaga atau menggunakan produk Avail. Semua produk Avail bersumberkan alam semulajadi. Setiap tumbuhan ciptaaan Allah mempunyai tugas dan tanggungjawab yang perlu ditunaikan sebagaimana ketentuan dan ketetapan Allah. Ia adalah makhluk yang tidak pernah ingkar kepada ketetapan tugasnya. Jika Allah menetapkan ‘A’ maka ‘A’ adalah fungsinya. Contohnya kajian Profesor Tetsuya Matsuno dari Persatuan Kanser Jepun pada tahun 1991 mendapati bahawa propolis yang berasal dari sarang lebah mengandungi agen anti kanser yang mampu mencegah pertumbuhan dan membunuh sel kanser tanpa memberi kesan sampingan yang buruk.

Kedua : Kelebihan tuala wanita Avail yang tiada tandingan dan pemakaiannya mengikuti sunnah Rasulullah saw

Tuala wanita keluaran Avail adalah berkualiti tinggi dan dijamin selamat serta mempunyai insuran dengan nilaian RM 3 juta. Ia telah menjalani tahap piawaian makmal yang ketat. Tiada bahan kimia atau toksid berbahaya. Mempunyai 17 herba ajaib warisan tamadun tua cina yang boleh membantu menyelesaikan hampir 100% masalah sakit puan. Sehingga kini tuala wanita Avail telah mempunyai ribuan testimonia pengguna yang positif dan tiada tandingan. Berbanding dengan tuala wanita biasa yang berada dipasaran yang diperbuat dari serbuk kayu atau recycle paper yang amat berbahaya.

Malah ia diperbuat dari 100% kapas yang menepati saranan Rasulullah saw sebagaimana hadis, Dari Hamnah binti Jahsy berkata : “Wahai Rasulullah saw, saya menderita darah penyakit yang banyak. Apakah saya tidak boleh mengerjakan solat dan puasa ?” Baginda bersabda : “Aku sarankan kepadamu agar menggunakan tuala yang dibuat dari kapas, kerana kapas itu penyerap darah yang baik". Hadis riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah.

Ini bermakna pemakaian tuala wanita Avail yang dibuat dari kapas adalah mengikuti sunnah Rasulullah dan diberi ganjaran pahala kepada sesiapa yang mengunakannya.

Ketiga : Menambah pendapatan keluarga dan menyalurkan bantuan kebajikan kepada masyarakat

Melalui bisnes Avail, seorang agen mendapat keuntungan runcit yang tinggi iaitu antara 64%-120% melalui pelbagai pakej pembelian dan pelbagai bonus pencapaian yang telah ditetapkan oleh syarikat. Cuba bayangkan seorang agen Avail boleh mencapai income melebihi RM 10,000 sebulan hanya dengan menjual tuala wanita yang berharga RM 0.40 sekeping. Lojikkah ia ? Pasti logik kerana ‘market share’ tuala wanita adalah ½ penduduk dunia yang bergelar wanita dewasa.

Manakala dari segi kebajikannya, tuala wanita Avail akan dapat menyelesaikan hampir 100% masalah ‘sakit puan’ terbukti melalui pelbagai testimonia penggunanya yang amat positif. Antara masalah yang dapat diselesaikan ialah masalah keputihan, senggugut, membaiki kitaran haid yang tidak menentu, mengecutkan fibroid dan sist (ketumbuhan), menyuburkan atau membersihkan rahim, melancarkan peredaran haid, mengeluarkan darah beku dari rahim, anti septik, mencepatkan pengecutan otot peranakan selepas bersalin, menghindarkan meroyan, bentan, sakit belakang ketika uzur dan pelbagai kegunaan lain secara dalaman dan luaran.

Cuba anda bayangkan bagaimana seorang wanita yang seawal usia 30-an yang bermasalah sakit puan, telah terputus darah haid sejak 13 tahun yang lalu hanya dengan memakai beberapa keping pantiliners Avail selama 2 minggu telah berjaya mengembalikan perjalanan darah haidnya kepada aliran normal. Ia suatu nikmat dan bantuan yang amat besar kepada mereka yang mempercayai kehebatan tuala wanita Avail. Memang benar, sihat atau sakit adalah ketentuan Allah namun sebagai manusia kita dilarang berhenti dari berikhtiar dan berusaha mencegahnya.

Keempat : Peluang bisnes yang terbuka luas untuk umat Islam. Apa peluang kita ?

Kajian menunjukkan 80% wanita pada hari ini bermasalah ‘sakit puan’. Ia adalah kesan dari pemakaian tuala wanita biasa yang dibuat dari serbuk kayu atau kertas yang dikitar semula. Bahan ini telah dilunturkan oleh peluntur berklorin. Apabila darah haid atau badan wanita panas berlaku pemeluapan seterusnya menghasilkan sejenis gas berbahaya yang dikenali sebagai ‘dioksin’. Dioksin akan mengaktifkan karsinogen iaitu agen penyebab kanser. Dioksin diserap terus ke dalam rahim wanita melalui pemakaian tuala wanita biasa. Menurut kajian seorang wanita akan menggunakan 15,000 keping tuala wanita sepanjang hayatnya, bermakna mereka terdedah kepada dioksin sebanyak 15,000 kali.

Kanser juga dianggap ‘pembunuh secara senyap’ (silent killer). Ditahap awal iaitu tahap 1 & 2 ia tidak menunjukkan sebarang tanda kehadiran sehinggalah di tahap 3 & 4. Kanser pada tahap ini dianggap telah matang dan amat berbahaya. Kanser payu dara contohnya dianggap pembunuh no 1 wanita pada hari ini. Kajian menunjukkan 85% pengidap kanser payu dara bukan sebab keturunan. Malah kajian juga menunjukkan pertumbuhan kanser mengambil masa antara 1-14 tahun. Mungkin kita rasakan ia bukan masalah kita pada hari ini namun tiada siapa yang mampu mendakwa mereka bebas dari ancaman kanser pada masa yang akan datang. Di zaman dahulu nenek moyang kita hanya menggunakan tuala atau kain sebagai alas ketika keluar haid (uzur). Faktor inilah yang menjadikan kita jarang mendapati kanser payu dara atau pangkal rahim menyerang nenek moyang kita pada zaman dahulu.

Justeru itu apa tunggu lagi ? Avail menyediakan satu peluang dan platform yang terbaik untuk kita memulakan bisnes dan merubah kehidupan keluarga kita. Berpeganglah kepada firman Allah swt : “Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum melainkan kita sendiri berusaha mengubahnya”.

Kelima : MLM Avail menepati syariat Islam

Berikut adalah antara beberapa syarat yang harus diteliti untuk menentukan MLM tersebut menepati syariat Islam sebagaimana yang digariskan oleh ulama :

1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya iaitu menepati kualiti yang digariskan dan halal dari segi hukum Islam.

Bisnes Avail ternyata jelas menawarkan produk berkualiti tinggi dan bersumberkan sumber alam semulajadi yang tiada keraguan dari segi hukum syarak. Kekuatannya adalah kepada produk dan bukan kepada objektif jangka pendek bagi mengumpul dana sebagaimana sesetengah MLM yang lain.

2. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Avail telah menetapkan peratusan ganjaran yang tetap dan jelas kepada agen yang mencapai target yang ditetapkan oleh syarikat. Ganjaran ini tidak bermakna mengurangkan komisyen ahli bawahan melainkan suatu penghargaan kepada agen yang kuat bekerja bagi menjana keuntungan syarikat. Ia juga menetapkan syarat jualan minima menggunakan konsep ju’alah dalam sistem ekonomi Islam iaitu janji hadiah atau upah. Ia bermatlamat untuk mengelakkan ‘upline goyang kaki’ mendapat hasil agen bawahan tanpa menitiskan setitik keringat.

3. Keuntungan dan komisyen Avail bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya dijualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan Avail menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan, bukannya permainan wang (money game).

4. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah mengerakkan rangkaian bawahan seperti membimbing mereka secara personal, membuat perjumpaan mingguan, memberi motivasi dan tunjuk ajar secara berterusan. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut syariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Avail mempunyai sistem GPS dan latihan bisnes yang cukup baik. Segala sistem ini digerakkan oleh leader-leader atasan demi kejayaan syarikat.

5. Avail tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya. Seolah-olah hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Plan pemasaran Avail memberikan hak yang adil kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia dapat membina ‘empayar’ bisnesnya dengan baik.

6. Avail juga memaparkan sistem komisyen atau bonus yang telus dan boleh difahami serta dipantau oleh ahlinya. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan yang sering berlaku dalam bisnes MLM.

FLYERS PAD & PRODUK AVAIL




PRODUK2 AVAIL






MARKETING PLAN AVAIL

1. Tiada ‘Yuran Ahli’ :

~ Beli satu produk / satu bundle Pad terus jadi ‘ahli’. Tidak ‘Bebankan’ Ahli, Terus Boleh Bisnes atau Guna Produk

2. Bonus Value (Bv) Tinggi :

~ 105 / RM 160 = RM 0.65. Seolah-olah Beli RM 1 Produk Avail = RM 0.65 Bonus

Group/ Individu.



3. Untung Runcit Amat Tinggi : Rujuk Lampiran Pakej Pembelian Avail

~ Pakej 2+1 :Modal RM375 è RM245 / 64%)

~ Pakej Vip :Modal RM1875 è RM1445 / 77%)

~ Super Vip :Modal RM6450 è RM8470 / 120%)

4. Bonus Pembangunan Pemimpin ‘QM’ / 20% :

~ Bagaimana nak dapat pangkat QM : Bv Group 3500 Dalam Masa Sebulan /

Ambil Pakej ‘Super VIP’ (Ekspress)

QM(20%)èBM(23%)èSM(26%)èGM(29%)èDM(32%)èCM(35%)èSCM(38%)

5. Bonus Pembangunan Rangkaian 25% & Infinity

~ Avail mempunyai bonus pembangunan rangkaian yang tidak akan terputus /

infinity suatu keistimewaan yang jarang-jarang wujud dalam MLM lain.

Bermakna jika sekiranya kita mempunyai 100 downline leader yang aktif dibawah kita kesemuanya ada peruntukan bonus untuk kita.

6. Lain-lain Bonus & Insentif :

~ Bonus Elit Pemimpin (3%) : Pangkat Sama GM – GM masih boleh bonus elit

3%

~ Perkongsian Keuntungan (3% - 6%) : Contohnya Pangkat DM mendapat 3%

bonus ini, kebiasaannya antara RM 14,000 – RM 18,000/sebulan

~ Insentif Pelancongan (2%) : Trip Umrah 2011